Gemaakt van onze eigen melk

BOEREN BOOM KAAS

Onze eigen melk is de basis voor de kaas, die bij ons op het erf wordt gemaakt. We hebben verschillende smaken kaas. Aan de kaas worden geen zout, geur en kleurstoffen toegevoegd, en dat proef je!

 

  • Jonge Boerenboomkaas € 16,00,- per kg
  • Italiaanse Boerenboomkaas* € 16,00,- per kg
  • Boerenboomkaas met fenegriek** € 16,00,- per kg
  • Boerenboom Bierkaas  € 17,00,- per kg
    (tijdelijk in ons assortiment)

 

* Italiaanse kruiden: Oregano, Basilicum, Tijm en Peterselie 

** Fenegriek is een plant uit de grote vlinderbloemfamilie. Fenegriek is erg lekker in kaas, fenegriek wordt dan zoeter, lijkt een beetje op stukjes walnoot, maar lekkerder.

U vindt onze heerlijke kaas bij ons in de koeling!

 

KAASPLANKJES

Heeft u een feestje? Gewoon een gezellige avond, of u serveert het na een heerlijke maaltijd. Met een kaasplankje zit u altijd goed.
Zelf samen te stellen met de kazen uit ons assortiment en we raden u daarbij aan een complementerend bier te schenken. Aan te raden, en bij ons uit de buurt, een speciaalbiertje van Berne Abdijbier.

De Abt-generaal Quadrupel bijvoorbeeld. Speciaalbier van hoge gisting met depot op de fles. Een echte dubbele dubbel, dus Quadrupel. Door de zorgvuldige samenstelling van speciale mouten donker van kleur met een rijk en breed smaakpallet en een zeer verfijnde kruidige afdronk. Met 10,5% alcohol een Berne Abdijbier voor de echte liefhebber!

 

Het kaasmaak proces

Een deel van onze melk wordt verwerkt tot heerlijke verse boerenkaas. De melk wordt verwarmd in een grote ‘pan’, aangezuurd en terug gekoeld, daarna wordt het ‘stremsel’ toegevoegd, zodat de melk dikker wordt. De melk wordt continu in beweging gehouden. Op de foto zie je dat de melk in kleine stukjes ‘gesneden’ wordt, deze kleine stukjes worden de kaas. De stukjes, de ‘wrongel’ zakt naar de bodem.

De wrongel in voren scheppen

Het vocht ‘de wei’ wordt uit de ‘pan’ gehaald. En er wordt nog langer geroerd tot de wrongel een goede kwalitiet heeft, dan worden de vormen gevuld. 

Persen en in bad

De wrongel zit nu in de vorm met gaatjes, zodat het vocht er uit kan lopen. Daarna gaat de ‘kaas’ in een dichte vorm en wordt er geperst, zo krijgt de kaas een mooie vorm. 

Daarna in een pekelbadje van zeezout en dan zijn onze kaasjes klaar om te rijpen.
Ze krijgen een mooie coating laag en worden elke dag even gedraaid…zo krijgt onze kaas de beste smaak.

Na 6 weken is de BoerenBoomKaas klaar om verkocht te worden.